GÖREV SONU RAPORU VE CANLI YAYIN DUYURUSU

DALIŞ AMİRİ ASUTAY AKBAYIR YÖNETİMİNDE,

YASEMİN DALKILIÇ 'IN GÜVENLİK DALIŞ EKİBİ OLARAK

GÖREVİMİZ TAMAMLANMIŞTIR

15 NİSAN 2010 - 3 MAYIS 2010

KAŞ

 

Yasemin DALKILIÇ

Yasemin DALKILIÇ, Antrenörü ve eşi  Rudi CASTINEYRA, Hakem Bob HAMBIDGE ve Aqua Club Dalgıç Okulu Güvenlik Ekibi

Gözde hoca Yasemin 'in kızağında :)

Yasemin DALKILIÇ, Asutay AKBAYIR ve Gözde KUŞAKÇIOĞLU

Asutay AKBAYIR ve Yasemin DALKILIÇ

Asutay AKBAYIR 125 mt. dalışı öncesi...

Asutay AKBAYIR 125 mt. dalışı öncesi

Yasemin DALKILIÇ: 125 mt. dalışı öncesi

 

DÜNYA REKORU VE KURTARMA OPERASYONU RAPORU

Kaş, Antalya’da Limitli Değişken Ağırlık kategorisinde 125 metrelik bir rekor denemesine hazırlanan serbest dalış dünya şampiyonu Yasemin Dalkılıç, 6 yıllık aradan sonra başbakanlığın desteği, Aqua Club Dalgıç Okulu sponsorluğu, Kaş Belediyesi, Hera Hotel ve Linde Gaz ‘ın desteğiyle bu spora geri dönmüştü.

15 Nisan 2010 tarihinde başlayan antrenman dalışlarından 80, 90 ve 101 metrelere gerçekleştiği antrenman dalışları oldukça başarılı gidiyordu ve 22 Nisan günü 106 metreye 2 dakika 45 saniye süren bir rekor dalışı gerçekleştirdi. F.R.E.E. hakemleri ve bu kuruluşun tescil ortağı olan 4 tane Liquivision dalış bilgisayarı ile onaylanıp tescil edilen bu dalış Dalkılıç’ın 2001’de gerçekleştirdiği 105 metrelik rekoru aşarak yeni bir Dünya Rekoru anlamına geliyordu.

Rekor anında Asutay AKBAYIR ve Gözde KUŞAKÇIOĞLU liderliğindeki 8 kişilik "gönüllü" güvenlik ekibi dalışın güvenliğini sağladılar. Özetle bu güvenlik dalgıçları "gönüllü" olarak ve "hiç bir kişi ya da kurumun" tüzel kişiliği altında olmaksızın bireysel olarak Yasemin DALKILIÇ 'a destek olmuşlardır.

Birkaç antrenman dalışının ardından 26 Nisan günü 125 metreye dalışını yapmaya hazırlandı. İniş sırasında 90 metre civarında gerçekleşen ağır bir baş dönmesi dışında bir problem yaşamayan Yasemin dibe kontrollü ve güçlü hissederek vardı, 125 metrede kendisini bekleyen Asutay AKBAYIR 'dan sinyalini aldı ve çıkışa başladı. 70 metre civarında aşırı seviyede yön kaybı hissederek dalış ipinden ayrılmaya başladı. 50 metrede bekleyen iki Güvenlik Dalgıcı ses ve ışık sinyalleri vererek Yasemin’in ipe geri dönmesine yardım etmeye çalıştılar. Yasemin 40 metre civarında bilincini kaybetti, bu sırada güvenlik dalgıçları kurtarma metodunu devreye sokarak Yasemin’in giydiği emniyet kayışına bir kaldırma balonu takarak Yasemin 'i dalış ipine sabitleyip yukarıya gönderdiler.

Yüzeyde, yüzey ilk yardım ekibi ilk yardım prosedürlerine başladı. Solunum yollarının tıkalı olması prosedürleri zorlaştırdı. Fakat hızlı bir ilk yardım sonucu bilinci yerine geldi ve sürat teknesiyle karaya daha sonra Kaş’ta kontroller için yeterli bir hastane olmaması sebebiyle helikopter ile Antalya Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’ne transfer edildi. Hastanede kaldığı bir gün boyunca pek çok test yapıldı ve problemin sebebi belirlendi. Yasemin’in aylar önce atlattığı bir sinüzitten kalan, sinüslerdeki hafif bir iritasyon ve hassasiyet, dalış sırasında bu bölgede kanamaya, kulak dengeleme ile kanın iç kulağa gönderilmesi baş dönmesine sebep olmuştu. Kanamanın devam etmesi ardından kan akciğerleri doldurmaya başladı.

Akciğerlerin gösterdiği reaksiyon ve bu blokaj beyne oksijen akışını engelleyerek bilinç kaybına sebep oldu. Bu çok nadir ama aynı derece olası komplikasyon serbest dalıcıların sığ su bayılmasından öte riskler için daima hazır olması ve bu senaryolar için derin sudan da kurtarma yapabilecek bir güvenlik sisteminin var olmasının ne kadar gerekli olduğunun gösteriyor. Hastane kontrollerinde akciğerlerde gelecek için risk yaratabilecek hiçbir hasar olmadığı, sinüslerin tamamen iyileşmesi için 2-3 haftalık dinlenme ile Yasemin’in eski performansına tamamen dönebileceğine karar verildi. 

Saygılarımızla